Sosyal Medya

Coğrafyamız

Boko Haram’a karşı topyekûn savaş

Kaçırdığı 200’den fazla kız öğrenciyi hâlâ elinde tutan Boko Haram örgütüne karşı Batı Afrika liderleri birleşti. Bu arada Boko Haram Kamerun’da Çinli işçilere saldırdı.



Nijerya, Nijerya’nın komÅŸuları Çad, Kamerun, Nijer ve Benin devlet baÅŸkanları ile Batılı yetkililer Fransa CumhurbaÅŸkanı Hollande’ın ev sahipliÄŸinde baÅŸkent Paris’te güvenlik zirvesi yaptı.

Batı Afrika liderleri, Boko Haram örgütünün bölgenin El Kaidesi haline geldiÄŸi ve tüm ülkelerin güvenliÄŸini tehdit ettiÄŸi konusunda hemfikir.

Fransa CumhurbaÅŸkanı François Hollande Nijerya ve komÅŸu ülkelerin liderleriyle bir araya geldikten sonra basın toplantısı düzenledi.

Fransa CumhurbaÅŸkanı, Boko Haram’ın el Kaide’yle baÄŸlantılı bir örgüt olduÄŸunu söyledi. Hollande Boko Haram'ın tüm batı ve orta Afrika için tehdit haline geldiÄŸini söylerken, Nijerya'daki örgütle mücadelede bilgi paylaşımı ve eÅŸgüdüm saÄŸlanması amacıyla kapsamlı bir plan hazırlanması çaÄŸrısı yaptı.

Jonathan ve Hollande bir süre Elize Sarayı'nın bahçesinde sohbet etti. [FotoÄŸraf: Reuters]

Nijerya Devlet BaÅŸkanı Goodluck Jonathan da bu görüÅŸe katıldığını belirterek, Boko Haram’ın artık yerel bir terör örgütü olmadığının altını çizdi. Jonathan, kız öÄŸrencilerini kaçırma eyleminin düzenlendiÄŸi ülkenin kuzey bölgelerine 20 bin askerin sevk edildiÄŸini bildirdi.

Güvenlik zirvesine katılan bu ülkeler önce istihbarat paylaşımı ardından da eÅŸgüdümlü hareket etme ve sınır kontrolü konusunda birlikte ilerleyecekler.

Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı William Hague ise, ülkesinin Nijerya’ya teknik destek saÄŸlayabileceÄŸini ve Nijeryalı birlikler içinde görevlendirilmek üzere askeri danışman gönderebileceÄŸini söyledi.

Çinli iÅŸçilere saldırı

Paris’te liderler Boko Haram’a karşı ortaklık için uzlaşırken Kamerun’da Çinli yol iÅŸçilerinin konakladığı kampa baskın oldu. Bir Çinli iÅŸçi öldürüldü, 10 iÅŸçi kayıp.

Saldırıyı Boko Haram militanlarının yaptığından ÅŸüpheleniliyor.

Saldırının olduÄŸu Vaka bölgesinden bir yetkili, Boko Haram militanlarının beÅŸ araçla gelip ağır silahlarıyla kampı bastığını anlattı.

Kızların nerede olduğu belli değil

Boko Haram kaçırılan kız öÄŸrencilerin videosunu yayınlamıştı. [FotoÄŸraf: AFP]

Boko Haram, Njiyerya’nın kuzeyinde bir ÅŸeriat devleti kurmak istiyor. Son beÅŸ yılda binlerce kiÅŸinin öldüÄŸü silahlı ve bombalı saldırılara karıştılar.

Örgüt, 14 Nisan'da kuzeydoÄŸudaki Borno eyaletine baÄŸlı Chibok kasabasında 200’den fazla kız öÄŸrenciyi kaçırarak son dört yıl içinde en çok tepki çeken eylemini yapmıştı.

Boko Haram, hapisteki üyelerinin serbest bırakılması halinde öÄŸrencileri bırakacağını açıklamış, Nijerya hükümeti bu takas teklifini reddetmiÅŸti.

Örgütün yayınladığı 17 dakikalık bir videoda Hıristiyan  kız öÄŸrenciler baÅŸları örtülü dua ederken görülüyordu. Çocukların durumu dünyanın birçok noktasında büyük bir yankı uyandırmış durumda.

Twitter'dan #BringBackOurGirls (Kızlarımızı geri getirin) etiketiyle dünya çapında çaÄŸrılarda bulunuldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.